Dette er de små Google AdWords-annonsørenes mareritt – annonsene har en lav klikkfrekvens (og dermed lave kvalitetspoeng), og kundene som besøker nettstedet, forlater det igjen veldig fort. Annonsøren leter etter en rasjonell forklaring ... annonsene blir sikkert bevisst klikket på av konkurrentene!

Slike teorier kan være svært så forlokkende, men de er vanligvis helt uten rot i virkeligheten. Ettersom det er i Googles interesse å sikre høyest mulig kvalitet på klikkene, bruker vi en kombinasjon av oppdaterte algoritmer med flere nivåer som finner og forhindrer slike strategier.

Kritisk tilnærming
Når konspirasjonsteoriene er forkastet, kan du ta en ny titt på AdWords-kontoen og destinasjonssiden din. En lav klikkfrekvens er vanligvis en indikasjon på lav annonsekvalitet og/eller liten relevans knyttet til et gitt begrep. Hvis bedriften din for eksempel selger fotballutstyr, kan problemet ligge i søkeordet «ball». Noen av brukerne som skriver inn dette ordet, er helt sikkert på jakt etter den lærkulen som man sparker rundt. Men de aller fleste er interessert i kjendissladder om fotballspillere, de vil se de vakreste målene fra tidligere mesterskap, kjøpe tennisballer, osv. Enkelte mener kanskje ikke «ball» som objekt, men en dansetilstelning! Plutselig viser det seg at ordet «ball» er altfor vidt.

Som en løsning på dette problemet anbefaler vi at alle slike generelle søkeord slettes og at bedriftens profil tydeliggjøres. Hva slags baller selger dere? Hvor selges de? Hvor mye koster de? Ved å svare på slike spørsmål kan du avgrense søkeordene, annonsetekstene (å ta med priser i annonseteksten fungerer veldig bra!) og kampanjens målretting. Den fullstendige søkeordlisten kan trolig deles inn i flere kategorier. La oss for eksempel anta at dere selger fotballer, rugbyballer og medisinballer. Da bør det lages en annonsegruppe for hver av disse balltypene. På denne måten kan klikkfrekvensen og kvalitetspoengene optimaliseres. Klikkene som genereres, kan bli mer verdifulle (fordi kundene er mer interessert i produktet), og kostnadene reduseres.

Friskmelding av nettstedet
Mange annonsører vil gjerne hvile på sine laurbær når de er kommet hit. Men husk at veien til suksess bare er halvgått. Selv om Google sender trafikk til nettstedet ditt, er det opp til deg å dra nytte av denne trafikken. Du er nødt til å prøve å se objektivt på nettstedet ditt. På Internett får gode nettsteder gode kunder, som klikker, kjøper og forteller andre brukere hvor fornøyde de er. Du kan produsere verdens beste baller, men hvis nettstedet ditt er foreldet, ikke virker troverdig eller får kundens grunnleggende estetiske sans til å steile, kan ikke all verdens kvalitetspoeng eller klikkfrekvenser redde deg.

Mange annonsører ser på sitt eget nettsted som et storverk der bedriftslederens betraktninger og bilder fra firmafestene er publisert, og det kan derfor være lurt å be en ekstern ekspert om hjelp. Slike eksperter kan kaste et kritisk blikk på nettstedets innhold og stil. Du må stille deg selv følgende spørsmål om nettstedet:

  • Gir det en god oversikt over alle aspektene ved virksomhetens aktiviteter som vi ønsker å annonsere på AdWords?
  • Er det enkelt å navigere på – kan kundene lett gjøre det vi vil de skal gjøre?
  • Er det grafiske temaet og/eller brukergrensesnittet lite tiltrekkende på grunn av farger som ikke passer sammen, dårlig valg av skrifttype eller en foreldet fremtoning?
  • Er innholdet på nettstedet relevant for besøkende (hint: skjul bildet av sjefen som skjærer grimaser, så godt som mulig, eller slett det helt!)?


Du kan oppnå mye med sunn fornuft og et snev av kritisk sans. Du kan også analysere statistiske data fra for eksempel Google Analytics-programmet.

Når du har gjennomgått nettstedet og implementert en kur, bør du synkronisere det oppdaterte nettstedet med AdWords-kontoen din. Annonsegruppene bør føre direkte til de tilknyttede sidene. Hvis en av annonsene fortsatt fører til startsiden, er problemet sannsynligvis ikke løst ennå. Når du har fulgt fremgangsmåten som er beskrevet ovenfor, kan du gi deg selv et vennlig klapp på ryggen og gå videre til den evigvarende fase tre – overvåking og optimalisering. Statistiske data kan fortelle oss hvilke deler av nettstedet som fremdeles virker lite tiltrekkende på kundene. Slike problemer kan løses med hjelp av gode verktøy, for eksempel nettstedsoptimereren.

Et større perspektiv …
Du bør ha i bakhodet at vellykket Internett-annonsering ikke er direkte knyttet til pengebeløpet som brukes i AdWords-programmet. Ofte kan salget og avkastningen øke ved å bruke deler av reklamebudsjettet på å forbedre nettstedet og strukturen på AdWords-kontoen. Når man vurderer AdWords-annonser, kan det betale seg å se bildet i et større perspektiv – reklamebudsjetter og kostnader per klikk er bare to av mange faktorer i likningen. Lykke til!


Skrevet av Marcin Wyszynski - Google AdWords, og Jonas - Inside AdWords teamet