Rapportsenteret vil snart utgå i sin nåværende form, og i vår serie med innlegg (Del 1, Del 2) ser vi nærmere på rapportene som er tilgjengelige her og metodene for å finne informasjon på fanen Kampanjer. Først tok vi en titt på filtreringsfunksjonen, og deretter ga vi en grundig beskrivelse av søkeordrapportene.
I denne delen skal vi fokusere på annonser og evaluering av annonsetekstresultater, og samtidig skal vi diskutere noen viktige innstillinger som kan ha stor innvirkning på resultatene.

Testing, testing og mer testing ...
Selv de best utarbeidede søkeordlistene er til liten nytte hvis vi ikke klarer å gi en korrekt beskrivelse av det vi tilbyr til brukerne. Overskriften på 25 tegn og de to linjene med annonsetekst på 35 tegn hver gir ikke rom for intrikate detaljer om fordelene med produktene og tjenestene vi tilbyr.

Disse begrensningene burde anspore alle annonsører til å fremheve én eller to av de viktigste egenskapene som gjør at deres produkter skiller seg ut fra konkurrerende produkter.

Nybegynnere tar ofte ikke hensyn til at de har muligheten til å legge til mer enn én annonsetekst i en annonsegruppe, dvs. i en søkeordliste. Hva vil være fordelen med å gjøre dette? For det første kan en bruker som søker etter det samme uttrykket flere ganger og ser den samme annonseteksten for andre og tredje gang, velge å overse den fullstendig. For det andre kan enkelte brukere bli mer tiltrukket av muligheten for gratis frakt, mens andre kanskje foretrekker å klikke på en tekst eller et bilde som lover en rabatt på 10 eller 20 % på produktet som bestilles.

Når vi analyserer søk, prøver vi å identifisere søkevanene til brukere (hva de søker etter), og ved å bruke flere annonsetekster kan vi på samme måte finne ut hvilke tekstvarianter og inspirerende søkeord som mest effektivt fanger brukernes oppmerksomhet.

Ved oppretting av en ny annonsegruppe er det vanligvis lurt å opprette to eller tre versjoner av den samme annonsen, og etter en testperiode på to til tre uker eller en måned kan resultatene for hver versjon analyseres. Etter analysen kan vi deaktivere tekstene med dårligst resultater og erstatte dem med nye tekster som kan konkurrere mot de tidligere dokumenterte variantene i en ny testperiode.

Analyse av resultater
Tidligere har vi brukt annonseresultatrapporten når vi har hatt behov for detaljerte data om annonsene. I AdWords-grensesnittet som ble lansert i fjor, har vi hatt muligheten til å følge med på alle viktige data uten å gå til rapportsenteret.


Klikk på en kampanje eller annonsegruppe på navigeringslinjen til venstre, og velg deretter fanen Annonser, som viser all statistikk for den angitte tidsperioden.

I rapportsenteret har vi kunnet velge annonsene med resultattypen vi ønsket å ta med i rapporten: tekst, bilde eller mobil.

Denne typen filtrering er også tilgjengelig i det nye grensesnittet ved å klikke på knappen Filter:


Hva bør vi være spesielt oppmerksomme på?
Under analysen bør vi alltid følge med på kolonnen % vist. Denne kolonnen viser prosentandelen av visninger når en bestemt annonse ble vist i annonsegruppen.

Det er mange faktorer som kan bestemme hvilken annonse som vises under et søk. På den ene siden analyserer systemet forbindelsen mellom søkeordene, annonseteksten og destinasjonssiden (siden brukeren ser etter å ha klikket på annonsen). Versjoner av annonsen som ikke inneholder ord fra søkeordlisten, vil sannsynligvis vises sjeldnere på grunn av lavere kvalitet.

En annen viktig faktor er det gjeldende oppsettet av den såkalte annonserotasjonen. Dette er en innstilling på kampanjenivå som velger visning av annonseversjonen som har høyest klikkfrekvens eller flest kvalitetspoeng i en annonsegruppe (dette er alternativet Optimaliser), eller at hver variant skal vises omtrent like mange ganger som de andre (dette er alternativet Roter). Klikk på en kampanje i navigeringspanelet, og velg deretter fanen Innstillinger. Annonserotasjonen kan angis her i området Avanserte innstillinger.


Det er viktig å være oppmerksom på at valg av alternativet Roter ikke betyr at alle annonsene i den aktuelle annonsegruppen vil vises like mange ganger i løpet av en bestemt tidsperiode. Dette betyr at hver annonse har samme muligheter i en auksjon, og at systemet ikke gir fordeler til annonser som tidligere har oppnådd høyere klikkfrekvenser.

Når du velger alternativet Roter, kan en annonseversjon med dårlig tekst og dårlige resultater redusere de samlede resultatene.

Det finnes ulike meninger om hvilke innstillinger som bør brukes, men vi mener at det innledningsvis er verdt å prøve alternativet Roter, fordi annonsene etter vår erfaring vises omtrent like mange ganger. Dette gjør at resultatene er sammenlignbare, ettersom hver av annonsene har like stor sjanse til å gi gode resultater.

Vi bør også være nøye med å analysere dataene som er relevante for målene våre, og bruke denne analysen til å bestemme hvilken annonseversjon som kan fortsette å vises og hvilken versjon som bør deaktiveres. Det skjer ofte at en annonse som har en imponerende klikkfrekvens, oppnår færre konverteringer:


Til neste gang kan dere gå tilbake til filtreringsfunksjonen som vi snakket om i den første delen av denne serien, og opprette et lagret filter som bare viser ikke-godkjente annonser.

Skrevet av Tamás Geiger og Jonas Paulsen - Inside AdWords teamet