AdWords bruker søkeordenes kvalitetspoeng for å sikre at bare de mest relevante annonsene vises til brukere på Google og i Google-nettverket. I dette innlegget skal vi forklare hvordan kvalitetspoengene til søkeordet bestemmer om annonsen vises, og vi gir deg tips om hvordan du kan forbedre kvalitetspoengene og dermed annonseplasseringen.


Nøyaktig hva er kvalitetspoeng?
Kvalitetspoeng er en dynamisk variabel som beregnes for hvert av søkeordene. De er en kombinasjon av flere faktorer og måler hvor relevant søkeordet er for annonseteksten og en brukers søk. Det tas også hensyn til kvaliteten på destinasjonssiden.

Kvalitetspoeng beregnes hver gang et søkeord samsvarer med et søk. Kvalitetspoengene bestemmer også delvis om et søkeord er kvalifisert for annonseauksjonen som finner sted når en bruker skriver inn et søk, og hvis det er kvalifisert, hvor høyt annonsen rangeres. Generelt sett er det slik at jo flere kvalitetspoeng du har, desto bedre blir annonseplasseringen, og desto lavere blir kostnadene.


Hvordan kontrollerer jeg kvalitetspoengene?
For å sikre at annonsene og søkeordene gir gode resultater anbefaler vi at du regelmessig kontrollerer kvalitetspoengene. Det er viktig å fjerne dyre søkeord som gir dårlige resultater, slik at du bruker annonseringsbudsjettet på en mest mulig effektiv måte. Du kan enkelt kontrollere kvalitetspoengene for hvert av søkeordene i kontoen ved å følge denne fremgangsmåten:

  • Logg deg på AdWords-kontoen på https://adwords.google.no.
  • Klikk på fanen Kampanje.
  • Klikk på en annonsegruppe.
  • Velg fanen Søkeord.
  • Ved siden av søkeordet kan du klikke på ikonet i kolonnen Status.


Hvordan fungerer kvalitetspoeng?
Annonsører tror ofte at annonsene ikke vises fordi de ikke kan se annonsen på den første siden. Husk at hvis systemet har rangert kvalitetspoengene som relativt lave, kan annonsen fortsatt vises på side to eller tre, osv.


Noen tips for å hjelpe deg videre!
Hvis annonsen ikke vises eller annonseplasseringen ikke er høy nok på grunn av lave kvalitetspoeng, kan du følge denne fremgangsmåten for å forbedre kvalitetspoengene:

  1. Bruk søkeord som består av flere ord og spesifikke søkeord i stedet for enkeltord og/eller generelle søkeord. I stedet for «overnatting med frokost» (generelt) kan du for eksempel bruke «overnatting med frokost Bergen» (mer spesifikt).
  2. Opprett nye annonsegrupper som inneholder de målrettede søkeordene i annonseteksten. Når annonsen inneholder ord som brukeren bruker i søket sitt, vises ordene med fet skrift i annonsen. Dette innbefatter overskriften, hovedteksten og visningsadressen. Brukere er mer tilbøyelige til å klikke på slike annonser, fordi de er mer iøynefallende.
  3. Bruk beskrivende og spesifikk annonsetekst for å fremheve annonsens relevans. Det er også lurt å bruke såkalt «handlingsspråk», for eksempel «Ring nå!», «Kontakt oss» osv.
Hold utkikk etter vårt neste innlegg om hvorfor annonsen kanskje ikke vises. Der vil vi diskutere budsjettrelaterte spørsmål.

av Espen, Chantel og Jantien, Inside AdWords