I dag har vi gleden av å presentere et gjesteblogginnlegg av Katja og Jasmin fra Projecter, et byrå for nettbasert markedsføring i Leipzig, Tyskland. Ganske nylig prøvde vi å avmystifisere enkelte av problemene som våre AdWords-annonsører støter på Adwords Mythbusting del 1, og i dag skal Katja og Jasmin ta opp noen av AdWords-mytene og feiloppfatningene som de står overfor som en byråpartner.


Hver dag må vi som byrå for nettbasert markedsføring og leverandør av tjenester for søkemotormarkedsføring håndtere utbredte halvsannheter og feiloppfatninger av Google AdWords. Dette kan være påstander som «Ingen klikker på annonser» eller begrepsmessig forvirring mellom SEM og SEO. Med dette blogginnlegget ønsker vi å avklare enkelte av de vanligste misforståelsene og ryktene som råder hva angår søkeordmarkedsføring som emne.

«Søkemotoroptimalisering = AdWords, ikke sant?»

Når vi mottar telefonhenvendelser, blir vi ofte spurt om søkemotoroptimalisering, selv om kunden faktisk henviser til SEM eller søkemotorannonsering. SEM står for Search Engine Marketing (søkemotormarkedsføring), mens SEO er et akronym for Search Engine Optimization (søkemotoroptimalisering). Sistnevnte henviser til forbedring av rangeringen til et nettsted i de organiske (gratis) søkeresultatene. Søkemotoroptimalisering har dermed ingenting med Google AdWords-annonsene å gjøre.

«Annonser betales per visning, ikke sant?»


Fordelen med søkemotorannonsering er at kostnad per klikk brukes som betalingsmodell. Dette innebærer at kunden betaler per klikk på annonsen, men ikke per visuell kontakt (visning = øyeblikket da annonsen blir vist). I motsetning til «tradisjonell» nettbasert annonsering, som vanligvis betales basert på visninger, betaler AdWords-brukere bare hvis en potensiell kunde (søkeren) faktisk klikker på annonsen og derfor uttrykker en konkret interesse i tilbudet. Stor fordel: Du betaler bare for reelle besøkende på nettstedet, ikke for effektene av annonseeksponering, som er vanskelige å måle. Kostnad per klikk som annonseringsmåte er spesielt populær blant annonsører som foretrekker direkte respons, for eksempel i form av salg eller potensielle salg.

På den annen side er annonsering som betales basert på visninger, spesielt egnet for annonsører som vil øke merkevarebevisstheten. I så fall foretrekker vanligvis kunder visningsannonser, som kan vises i Google displaynettverk. Med AdWords-rapporten for visningskonverteringer, som nylig ble introdusert, er det mulig å måle hvor vellykkede denne typen annonser er. Dermed elimineres det historiske problemet med vanskelig målbare resultater for annonser som betales basert på visninger.


«Nettstedet mitt vises på den første siden i de gratis søkeresultatene, så jeg trenger ikke noen SEM»

Eiere av nettsteder som allerede har svært høye rangeringer i de organiske søkeresultatene, er ofte overbeviste om at de heller ikke har behov for AdWords-annonser. På dette stadiet vil vi imidlertid påpeke regelen «10 + 20 = 60». Den såkalte «ekstraeffekten» gjør at trafikken til et nettsted blir mye høyere når et nettsted har tilstedeværelse i begge kanalene (SEO og SEM) samtidig, i motsetning til separat tilstedeværelse i hver av dem. Dette skyldes at potensielle kunder får større tillit når et nettsted er synlig i både organiske og betalte søkeresultater.


«Budsjettet ble raskt brukt opp, og jeg så ikke noen resultater!»

Mange av våre kunder har «lekt seg» med AdWords tidligere. På grunn av mangel på erfaring og kunnskap om sporing og optimalisering, ble budsjettet raskt brukt opp. Det har derfor vært vanskelig å fastslå resultatene, og kanalen har blitt avskrevet som ulønnsom altfor raskt. SEM gir imidlertid muligheten til å måle resultatene som ingen annen kanal ved hjelp av konverteringssporing

Et annet problem var de svært lave budsjettbeløpene som ofte ble brukt av våre kunder. Hvis du vil delta i annonseauksjonen i en bransje der det er mye konkurranse, er det ofte umulig å komme frem til en objektiv bedømmelse av lønnsomheten til kanalen etter bare NOK 800.

Gjesteinnlegg av Jasmin Schindler og Katja von der Burg fra Projecter, et byrå for nettbasert markedsføring

Dette er de første fire ryktene som Projecter regelmessig konfronteres med. I deres innlegg nr. 2 fortsetter de denne serien og forklarer flere feiloppfatninger. Vi er straks tilbake.

PS: Har du et AdWords-byrå eller blogger du om AdWords? Er du også interessert i å bidra med et gjesteinnlegg i Inside AdWords-bloggen? Nøl i så fall ikke med å bruke dette skjemaet til å kontakte oss med forslagene dine!