Velkommen til siste del av vår analyse av nordiske nettsteder, hvor vi gir praktiske tips til fire ulike nordiske nettsteder om hvordan de kan bli mer søkemotorvennlige. Tidligere har vi gjennomgått et finsk, svensk og norsk nettsted, og nå har turen kommet til det siste nettstedet som er fra Danmark. Vi valgte å analysere nettstedet vinsiderne.dk, og vi håper at punktene vi tar for oss, vil hjelpe andre nettredaktører med lignende problemer.

Kanonikalisering


Dette er et emne vi har berørt i de tidligere analysene av nordiske nettsteder, da det alltid er et aktuelt tema. Vi er glade for å se at vinsiderne.dk har en 301-viderekobling fra www-versjonen av domenet til versjonen uten www. Dette sikrer enhetlige nettadresser på nettstedet, noe som også kommer tydelig frem ved et nettstedsøk på vinsiderne.dk. Legg merke til at det ikke er noen oppføringer i nettstedsøket som inneholder www.

Bruken av 301-viderekobling sikrer også at koblinger fra andre nettsteder som bruker www-versjonen, fortsatt kobler direkte til den ønskede siden på vinsiderne.dk. Hvis du har dette oppsettet på ditt eget nettsted, bør du kontrollere at det foretrukne domenenet er valgt i kontoen for verktøy for nettredaktører og er knyttet til nettstedet.

Titler og metadata


I mange tilfeller er tittelkoden og metakoden description det første besøkende ser, når de søker etter innhold på Google. De skriver inn et søkeord, og må ta et valg om hvilket resultat som best passer til søkeordet. Dette gjør de vanligvis ved å se på de fire (tekst)linjene for hvert søkeresultat. Det er her tittelkodene og metakodene spiller en viktig rolle. Vi har vært innom dette i en tidligere nettstedanalyse, og du finner også artikler i brukerstøtten om hvordan du kan utnytte meta- og tittelkodene maksimalt. Én ting som er verdt å merke seg for vinsiderne.dk, er at tittelkoden ikke inneholder navnet på nettstedet. Den inneholder kun selve beskrivelsen av nettstedet. Ved å inkludere navnet på nettstedet i tittelen, er det enklere å identifisere det i søkeresultater.


Meny med kun JavaScript


Nettstedet bruker en JavaScript-meny for navigering på nettstedet, men hvis brukerne har deaktivert JavaScript, vil verken de eller robotsøkeprogrammer som Googlebot få frem tekstkoblinger for navigering på nettstedet. I delen om tekniske retningslinjer i Retningslinjene for Nettredaktører anbefaler vi at du kontrollerer nettsiden i en tekstbasert nettleser. I følgende skjermbilde ser du resultatet av at dokumentet med menyen (http://vinsiderne.dk/start/menu.htm) fra vinsiderne.dk ble lastet inn i Lynx:


Kun en blank side vises, og det er ingen klikkbare koblinger. Vi anbefaler at menyen viser tekstbaserte koblinger for brukere og robotsøkeprogrammer, slik at de også fungerer i nettlesere som ikke bruker JavaScript.

Rammer


vinsiderne.dk bruker rammer, og selv om dette kan være det beste alternativet for nettredaktøren, er dette sjelden tilfelle for brukere og robotsøkeprogrammer, som for eksempel Googlebot. Hovedproblemet er at rammer kan vise innholdet på flere nettadresser på én og samme side. Dette strider mot selve grunnprinsippet på nettet, hvor én side viser innholdet på kun én nettadresse. I brukerstøtten finner du en artikkel om hvordan rammer kan skape problemer for søkemotorer. Her får du et eksempel på dette.

Forestill deg at jeg skriver en artikkel på nettstedet mitt om Amarone-viner fra Italia. Jeg vet at det finnes en artikkel om denne vintypen på vinsiderne.dk som jeg vil koble til, for å vise leserne mine at det finnes mer informasjon om temaet andre steder. Jeg går til vinsiderne.dk, finner artikkelen om Amarone-vinene og kopierer nettadressen til artikkelen. Nettsiden om Amarone-vinene lastes imidlertid i rammesettet, og derfor kopierer jeg nettadressen til rotsiden, vinsiderne.dk, og ikke den nøyaktige nettadressen til dokumentet om Amarone-vinene (http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm).

Her er startsiden, med nettadressen uthevet:


Og her er nettadressen etter at jeg navigerer til delen om Amarone-viner:Rammer er også et problem i forhold til enkeltstående sider. En enkeltstående side som lastes inn i rammesettet, lastes inn separat, uten at resten av rammeinnholdet tas med. Dermed forsvinner også ofte nettstedets navigasjonssystem. Nettredaktøren for vinsiderne.dk er klar over dette, og har implementert en JavaScript-viderekobling for besøkende som kommer til nettstedet via en enkeltstående side (for eksempel fra en søkeresultatside). Dette JavaScript-utdraget laster inn hele rammesettet, hvor den opprinnelige nettadressen inkluderes. Dermed endres denne nettadressen. La oss se på et annet eksempel.

Denne artikkelen om Amarone-vinene finnes på http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm, men hvis jeg kun laster inn denne siden, endres nettadressen i skjermdumpen nedenfor slik: http://vinsiderne.dk/index.htm?http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm:Dermed kan brukerne bruke to ulike nettadresser til å koble til samme innholdet. Over tid kan dette føre til dårligere ranking på grunn av spredte koblinger.

Anbefalingen vi kan gi til vinsiderne.dk når det gjelder rammer, er å vurdere å bruke en serverside-teknologi for å løse utfordringene ovenfor. Alternativt kan de flytte til en av de mange gratis CMS-løsningene på markedet for å administrere innholdet. Nettstedet vil ha samme profil og utseende, men uten problemene som rammene medfører.

Vi håper at denne siste delen av vår analyse av nordiske nettsteder har bidratt til å gi nettredaktører flere tips til hvordan de kan utnytte sine egne nettsteder og innhold på best mulig måte, ved at vi har satt fokus på vanlige problemer og hvordan de kan løses. Om kort tid legger vi ut en oppsummering av vår analyse av disse fire nettstedene. Hvis du har spørsmål angående disse analysene eller andre spørsmål relatert til nettredaktører, kan du legge inn disse i Hjelpeforumet (dansk, finsk og svensk). Du finner også mye informasjon i artiklene i brukerstøtten.

Lykke til!

Skrevet av Anu, Fredrik, Jonas og Stian Clementsen - Inside AdWords-teamet